Новини

Участь органів місцевого самоврядування у фінансуванні послуг по утриманню автомобільних доріг місцевого значення Вінницької області

Участь органів місцевого самоврядування у фінансуванні послуг по утриманню автомобільних доріг місцевого значення Вінницької області

Державне підприємство «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області» (далі - Підприємство) відповідно до розпоряджень облдержадміністрації від 04.09.2018 року №689 «Про утворення державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області», від 04.09.2018 року №690 «Про передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення» та статуту визначено замовником виконання робіт та надання послуг на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення Вінницької області.

Недостатність коштів у державному бюджеті на ремонт та утримання доріг місцевого значення не дає можливості одночасно відновити мережу автомобільних доріг області. Зокрема доріг, які знаходяться в аварійному стані та пролягають поряд або через територію села (селища).

Для підвищення рівня доступності користувачами доріг до соціальних, культурних, освітніх і медичних послуг, пришвидшення покращення транспортно-експлуатаційного стану мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення проводити необхідні роботи з ремонту доріг, можна також за умови виділення коштів місцевими бюджетами спільно із тими, що закладені до держбюджету на поточний рік.

В 2019 році Підприємством забезпечено проведення експлуатаційного утримання з ліквідації вибоїн та ямковості 250 доріг області загальною протяжністю 2560 км. Дані роботи виконані за рахунок коштів Державного дорожнього фонду та додатково залучених коштів місцевих бюджетів. Зокрема, в 2019 році Підприємством укладено 52 договори з органами місцевого самоврядування на суму 16,5 млн. гривень. Наразі, на проведення робіт в 2020 році укладено 3 договори на суму 3,85 млн. гривень.

З метою виконання статутних завдань та реалізації державної політики в дорожній галузі України, Підприємство акумулює кошти Державного дорожнього фонду, кошти місцевих бюджетів та забезпечує їх ефективне використання за цільовим призначенням, а саме:

  • виступає замовником робіт та відповідно до вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель», визначає виконавця робіт з капітального (поточного) ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Вінницькій області;
  • забезпечує здійснення технічного нагляду та постійного контролю за якістю та обсягом виконаних робіт;
  • перевіряє акти приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма № КБ-2в) та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (примірна форма № КБ-3) на предмет правильності застосування ресурсних елементних кошторисних норм та достовірності обсягів виконаних робіт підрядником;
  • здійснює оплату коштів підряднику за умови відсутності зауважень до виконаних робіт та первинних документів, що їх підтверджують.

Умови використання коштів місцевих бюджетів, будуються на відносинах, між Розпорядником коштів (ОТГ, міські та сільські ради) та Одержувачем коштів (Підприємством) відповідно до норм Бюджетного кодексу України.  Розпорядники зберігають контроль над виділеними коштами протягом усього періоду їх використання під час виконання ремонтних робіт. У разі наявності невикористаних залишків, кошти повертаються Розпоряднику.

За більш детальною інформацією звертайтесь за адресою: м. Вінниця, проспект Космонавтів, 40 та по телефону +38 (0432) 56-07-07.

Дану інформацію, необхідні документи, форми для заповнення договору з Підприємством можна знайти на офіційному веб-сайті https://smad.vin.gov.ua/ в розділі Громадськість / Часті питання / Участь органів місцевого самоврядування у фінансуванні послуг по утриманню автомобільних доріг місцевого значення Вінницької області або за посиланням https://smad.vin.gov.ua/s-38/p-54/dogovir-spivfinansuvannya/.